Werkwijze | Kinderpraktijk Blossom
15284
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15284,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Kennismaking

Er wordt gestart met een kennismakingsgesprek, waardoor de klachten duidelijker worden. Ook zal ik vragen stellen over o.a. het gezin en de levensgeschiedenis. Soms is aanvullend psychologisch onderzoek nodig om tot een goede diagnose en behandeladvies te komen.

psychologisch onderzoek
diagnose behandeling

Behandelplan

Naar aanleiding van de kennismaking (en het onderzoek) stel ik een schriftelijk behandelplan op waar de diagnose, behandelvorm, werkwijze, doelen en duur van de behandeling in komen te staan. Deze wordt toegelicht tijdens de eerstvolgende afspraak.

Snelle en effectieve behandeling

Vervolgens volgen er meerdere behandelafspraken en een eindgesprek. Een behandelafspraak duurt 45 minuten. De psychologische behandeling vindt plaats volgens een bewezen, effectief behandelprotocol. Dit is over het algemeen cognitieve gedragstherapie, aangevuld met o.a. speltherapie en EMDR. Het doel van de behandeling is om u en uw kind sterker te maken, zodat hij of zij beter kan omgaan met de uitdagingen van het dagelijks leven. De ervaring leert dat er soms maar een paar gesprekken nodig zijn om uw kind zich weer beter te laten voelen.

behandeling psychische klachten
Ouderbegeleiding

Als ouder kun je je heel kwetsbaar voelen. Zeker als het niet zo goed gaat met je kind. Het is dan belangrijk dat je je kracht hervindt, met oog voor de specifieke eigenschappen van je kind. Als dit lukt geeft dit nieuw vertrouwen, waar het hele gezin sterker van wordt. Indien gewenst is ouderbegeleiding (zonder aanwezigheid van het kind) mogelijk.

Psychologisch onderzoek

Door middel van psychodiagnostisch onderzoek wordt gekeken naar de mogelijke oorzaak van de klachten die uw kind ervaart en hoe uw kind zo optimaal mogelijk tot ontwikkeling kan komen. Een onderzoek kan bestaan uit het invullen van vragenlijsten, een gesprek met ouders, een gesprek met het kind of observaties tijdens het spelen en/of een telefonisch interview met de leerkracht of mentor. Er wordt een rapport geschreven over de onderzoeksresultaten, met hierin een advies. Dit wordt besproken met ouders en, indien gewenst, het kind of de jongere zelf. Voor uitgebreide of complexe diagnostiek wordt doorverwezen naar een andere intstelling of praktijk.

Afzeggen van afspraken

Als u een afspraak heeft die u niet na kunt komen, vraag ik u deze minimaal 24 uur van te voren af te zeggen. Indien u zich niet tijdig afmeldt, zijn wij genoodzaakt het consult deels in rekening te brengen. De kosten hiervoor bedragen € 40,- per gemiste afspraak. Houdt u er rekening mee dat deze nota volledig voor eigen rekening is en niet bij de verzekering kan worden ingediend. Afspraken kunnen per mail worden afgezegd.

Aanwezigheid

Afhankelijk van de leeftijd van het kind wordt afgestemd in hoeverre de ouder (deels) bij de individuele behandeling van het kind aanwezig is.

Client dossier

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet uitgewisseld met derden, tenzij u dat wenst. Het is echter altijd gebruikelijk dat er contact plaatsvindt met uw huisarts. Ook worden bepaalde gegevens doorgegegeven aan de gemeente. Meer informatie hierover kunt u terugvinden in de toestemmingsverklaring als u in behandeling komt. Er wordt voor u een dossier bijgehouden dat u te allen tijde mag opvragen of inzien.

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking en/of oriëntatie gesprek